Kabadüz Ziraat Odası

Kabadüz Ziraat Odası > Yöresel Ürünlerimiz

Yöresel Ürünlerimiz

FINDIK

Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen, çalımsı veya alçak boylu, tek evcikli, erkek ve dişi çiçek ayrı ağaçta, ayrı yerlerde olan bitkiler. Fındığın erkek çiçekleri tırtılsıdır. Dişi çiçekler ayrı ağaçta ve tomurcuk halinde küçüktür. Genel olarak çiçekler yapraklardan önce açarlar. Yaprakları yuvarlak, oval veya yürek biçiminde, tüylü, yaprak kenarları dişlidir. Dişi çiçeklerin çanak yapraklarından olgunlaşan fındıkların toplanması temmuz ve ağustos aylarındadır.

ÇİLEK

(Fragaria ), Rosaceae türü bitkilerin genel adı ve bu bitkilerin kırmızı meyvelerine verilen addır. Dünyada 20 civarında Fragaria vardır. Genel özelliklerinden biri, çekirdeklerinin meyvenin dışında olmasıdır.

PATATES

Boyu 60-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %12'dir. Besin değeri 95 kaloridir. Bitkinin toprak üstü kısımlarında zehirli alkoloitler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir. Ancak çimlenmiş patateslerde de bu alkoloitler teşekkül ettiğinden zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Patates yumrularında bulunan nişasta taneleri yumurta veya armut şeklinde olup, 70-100 mikron büyüklüğünde tanelerden ibarettir. Patates dış kabuk rengine göre sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve sarı olarak ayrılır. Sarı patates makbuldür.

KİVİ

Çok yıllık, tırmanıcı, yaprağını döken sarılıcı bir bitki. Bitki, asmaya benzer sarılıcı karakterdedir. Gövdeleri tüysüz veya az tüylüdür. Büyüme yaprak koltuklarında tomurcuklardan olur. Çiçekler koltuklarda tekli veya salkım şeklinde olup, beyaz, sarı ve pembemsi renklerdedir. Bitki iki evciklidir ve türlerde erkek ve dişi çiçekler farklı büyüklüktedirler. Meyveler tüylü veya tüysüzdür. Embriyosu büyük, çok sayıda küçük çekirdekleri vardır.

İSTİRİDYE MANTARI

Bilimsel ismiyle Pleurotus ostreatus yani istiridye mantarı, yaprak, kavak, selvi, karakulak mantarı gibi çeşitli isimleriyle tanınan doğada yetişebilen mantar türüne verilen bir isimdir.Bu mantar doğada kayın ve kavak gibi ağaçların gövdelerinde istiridye şeklinde yetişmesi sebebiyle adını “istiridye mantarı” olarak almıştır. Ayrıca kültür ortamlarında yetişebilen nadir mantar çeşitleri arasında yer alır. Güzel bir kokuya ve lezzete sahip olan istiridye mantarı, Ülkemizde son yıllarda oldukça ilgi görmüş, tüketimi ve üretimi bazında ciddi talep görmeye başlamıştır.